• /
  • Sprawy organizacyjne
  • /
  • Sprawozdanie z działań ochronnych na terenie rezerwatu „Ostoja Bobrów na rzece Pasłęce” 2012 r
Towarzystwo Miłośników Pasłęki Passaria

Sprawozdanie Nr 1/2012 z działań ochronnych na terenie rezerwatu

„Ostoja Bobrów na rzece Pasłęce”

Olsztyn 15.04.2012

1. 06.01 – Miejscowość Pelnik – członkowie Stowarzyszenia wracający wieczorem z ryb spotkali mieszkańca miejscowości Pelnik poławiającego ryby bez pozwolenia. Ze względu na późną porę, świąteczny dzień (Trzech Króli) oraz problem ze skontaktowaniem się z posterunkiem Policji (brak zasięgu), poprzestano na pouczeniu oraz dobrowolnym zniszczeniu sprzętu wędkarskiego należącego do osoby kłusującej.
  2. 21.01. Miejscowość Szatanki. Wędkarz łowiący w okolicy w/w miejscowości natknął się na świeżo zastawione samołówki na ryby – tzw. wyrzutki. Wyrzutki zostały zdjęte i zniszczone.
  3. 01. 2012 – Miejscowość Pityny. Wędkujący w okolicy klubowicze zgłosili SSR w Morągu obecność wędkarzy łowiących bez opłat. Interwencja strażników zakończyła się ukaraniem mandatem jednego z wędkarzy.
  4. 27.03. Miejscowość Szatanki. Łowiący na tym odcinku członek Stowarzyszenia znalazł ponownie wyrzutki. Po poinformowaniu SSR w Morągu postanowiono wyrzutki pozostawić w celu ujęcia sprawcy na gorącym uczynku. Niestety do wieczora kłusownik nie pojawił się. W związku z powyższym wyrzutki zostały zdjęte i zniszczone.

Podpisano – za Zarząd Prezes TMP „Passaria” Piotr Piskorski